Olej z czarnuszki to bogactwo witamin i składników mineralnych. Wspomaga leczenie alergii, astmy, wzmacnia odporność oraz chroni żołądek, wątrobę i drogi żółciowe. Znalazł swoje miejsce również w kosmetyce. Jak go stosować?

Stosowanie oleju z czarnuszki

olej z czarnuszki - jak stosowaćNaturalne leki i kosmetyki to ogromne dobrodziejstwo. Często są to tańsze alternatywy produktów gotowych z drogerii lub apteki. Jednym z nich jest olej z czarnuszki – jak stosować ten produkt? Po pierwsze mamy podział na użytkowanie zewnętrzne i wewnętrzne. Najważniejsze w procesie leczenia jest to, aby działać od środka. Nic tak nie pomoże jak kuracja wewnętrzna, ponieważ smarowanie wybranych miejsc olejem zadziała tylko na te konkretne miejsca. Zalecane jest przyjmowanie tego oleju dwa razy dziennie po 1 łyżeczce. Kiedy przyjmować? Najlepiej przed posiłkiem, ale aby mieć pewność należy skonsultować się z lekarzem. Dodatkowo olej z czarnuszki musi być nierafinowany i tłoczony na zimno, przechowywany w szklanej butelce z ciemnego szkła w niskiej temperaturze (3 do 10 stopni Celsjusza). Przed spożyciem należy również pamiętać, iż smak tego produktu jest dosyć specyficzny. Polecane jest przyjmowanie do wraz z sokiem owocowym albo miodem, aby złagodzić smak. Można również dodawać go do sałatek, aby zaostrzyć nieco ich smak. W jakich sytuacjach można przyjmować olej z czarnuszki? Właściwie to można używać go profilaktycznie, chociaż w niektórych przypadkach (jak ciąża i niskie ciśnienie) zaleca się konsultację z lekarzem.

Czarnuszka to naprawdę ciekawy produkt, z którego robi się olej o wielu pozytywnych właściwościach. Zalecany jest na wiele przypadłości skórnych, porost włosów i paznokci, a także wzmacnianie organizmu. Mimo niezbyt przyjemnego smaku jest wart regularnego stosowania.