Człowiek od swoich początków korzystał z narzędzi, nawet najprostszych, by potem je ulepszać. Jednym z takich narzędzi jest sito. Używano go do celów głównie spożywczych, na przykład piwowarstwo, czy odcedzania chicha. Dzisiaj nasze fabryki i oczyszczalnie potrzebują czegoś lepszego niż sita. W ich miejsce postawiono na zasuwy, które dużo sprawniej regulują przepływ płynów o dużej gęstości i proszków.

Czym charakteryzuje się dobra zasuwa nożowa?

zasuwy nożoweIstnieje wiele typów zasuw. Ich nazwy sugerują miejsce ich użycia. Używane są m.in. zasuwy nożowe, rafineryjne, ściekowe, kanałowe. Budowa zasuwy nożowej umożliwia odsiewanie części stałych. Z tego powodu stosuje się ją w wielu różnorodnych zakładach, sieciach i przemysłach. W niektórych wypadkach zasuwy takie muszą być kwasoodporne z racji środowiska, w którym pracują. Potrzebne również są uszczelnienia różnych typów. Bez takich uszczelek zasuwa nie może prawidłowo spełniać swojej funkcji. Dla komfortu użytkowania zasuwy istotny jest sposób sterowania urządzeniem. Można sterować takim sprzętem używając dźwigni, przekładni, kółka lub ręcznie. Dla ułatwienia użytkowania, niektóre zasuwy korzystają z siłowników elektrycznych lub pneumatycznych. Ważna jest temperatura, w której może bezpiecznie pracować dane urządzenie. Warto również sprawdzić z jakich materiałów wykonano poszczególne części zasuwy. Istnieją także certyfikaty potwierdzające jakość danej zasuwy.

Podsumowując, dobre zasuwy nożowe charakteryzują się łatwością sterowania, częściami z bezpiecznych materiałów, odpowiednimi uszczelkami i temperaturą roboczą, uznanymi certyfikatami. Sprawą dyskusyjną jest to, czy niska cena charakteryzuje dobrą zasuwę nożową. Jakość zawsze musi swoje kosztować. Dobre i tanie zasuwy to prawdziwa rzadkość.