Olej z rokitnika od dawna jest stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, a także w domowej kosmetologii. Zawiera wiele mikro i makroelementów, aminokwasów, witamin, minerałów i kwasów organicznych. Olej z rokitnika wykazuje działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, regenerujące i przeciwbólowe.

Lecznicze właściwości oleju z rokitnika

oleje rokitnikowe syberyjskieOlejek, o którym mowa stosuje się w chorobach układu pokarmowego, a mianowicie gdy osoba spożywa olej z rokitnika, poprawia się jego trawienie, reguluje wydzielanie soku żołądkowego i poprawia się metabolizm lipidów. Produkt stosuje się w kompleksowej terapii chorób dwunastnicy, nieżytu żołądka, zapalenia okrężnicy i wrzodów żołądka. Oleje rokitnikowe syberyjskie obniżają poziom kwasowości. Olej z rokitnika odbudowuje komórki wątroby po zatruciu alkoholowym. Ten produkt jest również bardzo przydatny do użytku na zewnątrz. Olej z rokitnika jest szeroko stosowany do celów stomatologicznych na przykład łagodzi ból zęba, a poza tym odbudowuje rany pooperacyjne i jest skutecznie stosowany w kompleksowym leczeniu paradontozy, zapalenia dziąseł, zapalenia jamy ustnej i innych chorób zakaźnych jamy ustnej. Olej z rokitnika stosuje się w ginekologii do leczenia nadżerki szyjki macicy, zapalenia błony śluzowej macicy, urazów i zapalenia pochwy. Jest również przydatny na oparzenia, odleżyny, trądzik i odmrożenia. Łagodzi wszelkiego rodzaju skaleczenia i inne choroby skóry.

Na końcu warto dodać, że syberyjski olejek jest magazynem witaminy C, więc jest przydatny przy przeziębieniach i jako profilaktyka chorób wirusowych. Oprócz tego ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek stosuje się na twarz w celach regeneracyjnych i poprawie jędrności podrażnionej skóry. Jest więc to uniwersalna substancja.