Chyba każdy z nas, mając do wyboru słodki i gorzki produkt spożywczy wybrałby ten pierwszy. Słodki smak jest jednym z pierwszych jakie rozpoznajemy, dlatego też mleko matki jest słodkie, aby smakowało maluchom i było chętnie pite.

Co używać do słodzenia?

naturalne produkty słodząceZdecydowana większość ludzi słodzi białym cukrem herbatę, kawę, wypieki czy desery. Niektórzy decydują się na przeróżne słodziki, których jest mnóstwo na rynku i błędnie myśląc, że są zdrowe. W znacznej części są one całkowicie syntetyczne i pozbawione kalorii, a ich spożycie może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepsze są naturalne produkty słodzące, które są obecnie na wyciągnięcie ręki. Na pewno należy do nich mód, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Może to być wielokwiatowy, lipowy, gryczany czy akacjowy. Choć posiada sporo kalorii, to są one zdrowe i także potrzebne naszemu organizmowi. Innym rodzajem naturalnego produktu słodzącego jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. Wyglądem przypomina biały cukier, choć jest od niego znacznie mniej słodki i przez to także mniej kaloryczny. Możemy go dodawać do deserów, wypieków, konfitur, a także klasycznych dań, gdzie wymagana jest odrobina słodyczy. Także stewią możemy słodzić nasze potrawy, gdyż pomimo braku kalorii jest ponad dwieście razy bardziej słodka od cukru. Jest ona sprzedawana w formie świeżych lub sproszkowanych liści albo płynnego ekstraktu wodnego. Jest ona często składnikiem suplementów diety albo używana jest jako naturalny słodzik.

Jak widać jest sporo produktów, które mogą nam zastąpić cukier w kuchni. Większość z nich bez problemu kupimy w dużych sklepach spożywczych, ale już na pewno w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Mogą je spożywać nawet dzieci, ale pod kontrolą.