Kwiaty mogą być nie tylko piękną ozdobą naszych posiłków, ale też są zdrowe i smaczne. Warto się dowiedzieć więcej na temat wykorzystania tych kolorowych roślin w naszej kuchni. Jakie kwiaty są jadalne, do czego je wykorzystać oraz skąd je brać?

Jak przyrządzać potrawy z kwiatami jadalnymi?

kwiaty jadalneKażdy kiedyś słyszał o jadalnych kwiatach, jednak nasza wiedza na ten temat wciąż jest niewielka. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należy róża, z której przyrządzamy konfiturę. Jednak kwiatów jadalnych, które możemy wykorzystać w naszej kuchni jest znacznie więcej. Zalicza się do nich np. nasturcja, fiołek, lawenda, hibiskus, czy goździk. Można wykorzystywać je do sałatek, przetworów czy deserów. Ciekawie będzie wyglądać galaretka z zatopionymi w niej kwiatami czy kostki lodu z taką ozdobą w środku. Jeśli chcemy wykorzystać kwiaty w naszych potrawach musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim ważna jest wiedza o tym, które z tych roślin to rzeczywiście kwiaty jadalne. Jest ich naprawdę sporo, jednak równie dużo kwiatów, jak np. konwalia, czy krokus jest trujących. Ważne jest też aby kwiaty pochodziły z zaufanego źródła – własnego ogródka lub od sprzedawcy, który hoduje je specjalnie w celach kulinarnych i ekologicznych warunkach. Nie zbierajmy roślin rosnących przy ruchliwych drogach, bo zawierają wiele zanieczyszczeń. Do jedzenia nie nadają się również kwiaty kupione w kwiaciarni – większość z nich jest mocno nawożona oraz spryskiwana różnymi substancjami poprawiającymi ich wygląd i trwałość. 

Kwiaty na używane do posiłków mogą być nie tylko ciekawą ozdobą potrawy, ale też dodawać jej walorów smakowych. Przed podaniem pamiętajmy o ich dokładnym sprawdzeniu oraz umyciu przed zjedzeniem. Ważne jest też odpowiednie przechowywanie w przewiewnym miejscu.